مشخصات درج شده روی فیوز مینیاتوری بسیار مهم و کاربردی برای تکنسین های برق صنعتی می باشد .
گروه صنعتی برق جو در این آموزش از سری آموزش های برق صنعتی به بررسی مشخصات درج شده در روی کلیدهای مینیاتوری می پردازد.
این آموزش به نحوی که پس از پایان آن قادر به خواندن مشخصات کلیدهای مینیاتوری و انتخاب فیوز مینیاتوری مناسب می باشید.
فیوز مینیاتوری همان قطع کننده جریان مینیاتوری (Miniature Circuit Breaker) می باشد که وظیفه قطع جریان اتصال کوتاه و جریان زیاد را بر عهده دارد.
جریان مجاز فیوز مینیاتوری MCB حداکثر تا 100 آمپر و غیر قبل تنظیم می باشد. از این رو جهت به کارگیری فیوز مینیاتوری بعنوان یک وسیله حفاظتی باید از فیوز با آمپر مناسب استفاده کرد تا حفاظت لازم در مدار بکار گرفته شده رعایت گردد.
پیشنهاد می کنیم مقاله بی متال ( رله حرارتی) را هم مطالعه فرمایید.
مکانیزم عملکرد حفاظتی فیوز مینیاتوری
مکانیزم عملکرد فیوز مینیاتوری از دو بخش حفاظت در برابر اتصال کوتاه و حفاظت در مقابل اضافه بار تشکیل شده است که نحوه عملکرد هر کدام بصورت زیر می باشد.
مکانیزم تشخیص اضافه بار بوسیله یک فلز (بی متال) انجام می گیرد و با عبور جریان، بیش از جریان نامی در مدت زمانی مشخص بی متال گرم شده و بر اثر خم شدن باعث عمل کنتاکت فیوز مینیاتوری شده و مدار را قطع می کند.
مکانیزم تشخیص جریان اتصال کوتاه بوسیله عملکرد مغناطیسی یک سیم پیچ با قطر زیاد و تعداد دور کم میباشد. و با عبور جریان بسیار زیاد اتصال کوتاه در مدت زمان کوتاه، عملکرد مغناطیسی این سیم پیچ باعث عملکرد فیوز مینیاتوری شده و مدار را قطع می کند.
در فیوزهای مینیاتوری دو نوع جریان مطرح است:
1- جربان لحظه ای به جریانی گفته می شود که به صورت لحظه ای عبور کرده و فیوز مینیاتوری در کمتر از یک ثانیه تحمل عبور این جریان را دارد.این جریان معمولا بسیار بزرگ بوده و تا 10000 نیز روی فیوز ثبت شده است.
2 – جریان نامی به جریانی گفته می شود که بر روی فیوز درج می گردد و با عبور جریان بیش از جریان مذکور فیوز میناتوری مدار را قطع می کند.